Za nami konferencja Made For Restaurant

Za nami konferencja Made For Restaurant

21 czerwca 2022 roku odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant - NEW GENERATION! W wydarzeniu wzięli udział liczni restauratorzy i ludzie związani z branżą. Uczestniczy poruszali wiele tematów: opowiadali o swoich biznesowych, a także prywatnych doświadczeniach. Słuchaczy było niemało! Ponad 400 znawców z branży bacznie przysłuchiwało się wystąpieniom, by następnie poddać je ocenie. Historii było mnóstwo: od krwistego tatara, do miłości i restauracji. O poszukiwaczach pysznego ryżu podbijających Poznań, o kawiarniach zarządzanych ze Szwecji i Tajlandii, o gruzińskiej restauracji, która przerodziła się w jeden z najbardziej rentownych biznesów w Polsce.

Nastapiła zmiana. Do tej pory pokazywano restauracje, szefów kuchni, a tym razem brylują i pokazują swoje doświadczenia przedsiębiorcy. W hotelu Radisson Blu w Sopocie stanęło grono najwybitniejszych w Polsce restauratorów w kategorii "New Generation". Po raz pierwszy JURY MADE FOR Restaurant oraz profesjonaliści docenili też lokalnych i ogólnopolskich Influencerów gastronomicznych.

Jak ważna jest branża gastronomiczna dla polskich miast, pokazała obecność dwóch Prezydentów Sopotu: Jacka Karnowskiego - Prezydenta Miasta Sopotu oraz Marcina Skwierawskiego - Wiceprezydenta Miasta Sopotu, którzy z szacunkiem odnieśli się do dokonań trójmiejskich i ogólnopolskich restauratorów, wspólnie degustując dania od wybitnych szefów kuchni: Piotra Kościuka z Radisson Blu Hotel Sopot i Tomasza Kościuka z Rebread oraz uczestnicząc w kuluarowych rozmowach.

Rwące tematy

Wśród ponad 400 uczestników konferencji (stacjonarnych i on-line) MADE FOR Restaurant - New Generation można było spotkać kluczowych przedsiębiorców trójmiejskich, przedstawicieli lokalnych organizacji turystycznych i biznesowych oraz gości specjalnych z Polski i z Kopenhagi. Tym samym dowiedzieliśmy się, m.in.:

  • jak dotrzeć do turysty zagranicznego, polskiego i lokalnego?
  • jak promować swoją restaurację, jeśli brak funduszy marketingowych?
  • jakie są trendy w social mediach, np. tiktokizacja oraz influencer marketing,
  • zrównoważony rozwój restauracji a oszczędności.

Zwycięzcy

Podczas wieczornego koktajlu w Radisson Blu Hotel Sopot poznaliśmy zwycięzców konkursu w kategorii: TOP Restauratorów w kategorii New Generation.

  • TOP Restauratorzy Nowej Generacji:

Zdobywcy nagrody głównej, którzy otrzymali 33,3% głosów uczestników konferencji to: Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski z restauracji Młoda Polska Bistro & Pianino (Wrocław). Co dla zwycięzców oznacza bycie restauratorami nowej generacji? - Staramy się otwierać kulinarnie serca i to jest nasza największa siła. Bardzo dziękujemy naszemu zespołowi, z którym tworzymy Młodą Polskę. To im dedykujemy tą nagrodę - odpowiadają TOP Restauratorzy.

Stypendium biznesowe MADE FOR Restaurant w kategorii New Generation, które otrzymali, obejmuje nagrody: kolacja dla 2 osób w jednej z najciekawszych restauracji w Kopenhadze od FOR Solutions; roczny abonament na system MojStolik.pl i wiele innych.

Zdobywcy nagród specjalnych to:

  • Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński z DESEO, Tasteaway (Warszawa), którzy otrzymali kolację SAM na SAM z Magdą Gessler w restauracji U Fukiera.
  • Ofka Piechniczek i Kamil Kita z restauracji Śląska Prohibicja (Katowice) i Morski Zając (Kuźnica płw. Helski). Restauratorzy wygrali voucher na weekendowy city break w regionie pomorskim od Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Nominowani TOP Restauratorzy:

Na scenie MADE FOR Restaurant w Radisson Blu Hotel Sopot spotkali się i nominacje otrzymali prawdziwi rewolucjoniści:

  • Justyna Kosmala z Charlotte, Wozownia Bar i LUPO. Pasta Fresca (Warszawa)
  • Gaweł Czajka z Całego Gawła Cantine Bar Cafe (Sopot)
  • Rafał Koziorzemski z Fisherman - finest food & wine (Sopot)
  • Ofka Piechniczek i Kamil Kita z restauracji Śląska Prohibicja (Katowice) i Morski Zając (Kuźnica płw. Helski) - laureaci edycji New Generation
  • Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński z Deseo Patisserie & Chocolaterie (Warszawa) - laureaci edycji New Generation
  • Jakub Tepper i Sungmin Han z Min's Onigiri, Min's Table i Kimchiken (Poznań)
  • Tomasz Muza z Molam Thai Canteen & Bar i Luktung (wkrótce otwarcie, Kraków)
  • Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski z Młodej Polski Bistro & Pianino (Wrocław) - laureaci edycji New Generation
  • Monika Winny i Adam Tyszkiewicz z Ośmiu Misek (Wrocław)
  • Davit Turkestanishvili z restauracji Rusiko (Warszawa).